راهکارمبتنی بر اینترنت اشیا
اینترنت اشیا امکان اتصال اشیا به اینترنت و در دسترس بودن اشیا در هر نقطه و مکان را برای انسان فراهم می کند. این قابلیت موجب خلق راهکارهای مختلف جهت حل مسائل از روشهای نوین میشود.
زیست بوم آذرخش بستر قابل اتکایی را جهت ارائه راهکارهای مبتنی بر اینترنت اشیا فراهم مینماید.


خانه هوشمند:
مبحث خانه هوشمند که غالبا با نام خانهای با وسایل متصل یا خانه هوشمند شناخته میشود، عضوی کلیدی از اینترنت اشیاست و بر بستری مسکونی تلقی میشود که دستگاههای گوناگون با کاربردهای متفاوت در اتصال به یکدیگر، به صورت خودکار یا دستی از راه دور قابل کنترل هستند. از این رو تمامی یا دست کم بیشتر کارهایی که توسط افراد در خانه انجام میشدند، اکنون به صورت خودکار توسط دستگاههای مختلف انجام میشوند. این دستگاهها علاوه بر ارتباط با یکدگیر، به شبکه اینترنت نیز متصل شده و از راه دور یا توسط هوش مصنوعی قابل کنترل هستند که میتوانند شامل تمامی موارد از جمله سیستم روشنایی، برودتی و حتی سیستم امنیتی شوند.

شهر هوشمند:
شهرهای هوشمند از تکنولوژی اینترنت اشیا به جهت کاهش آلودگی، بهبود امنیت عمومی و افزایش بهره وری خدمات شهری در راستای افزایش هرچه بیشتر بهره وری و پایداری استفاده میکنند. از مجموعه اینترنت اشیا برای پایش ترافیک و وضعیت آب و هوا تا کیفیت هوا و مصرف انرژی به کار گرفته میشود. این اطلاعات برای مدیریت هرچه بهتر شهر و اتخاذ تصمیمات مهم در راستای بهبود وضعیت زندگی مردم مورد استفاده قرار میگیرد.

کشاورزی هوشمند:
در کشاورزی هوشمند، به صورت کلی پایش تمامی پارامترهای تغذیه، سلامت و نگهداری گیاهان توسط مجموعه دستگاههای متصل به هم بر بستر اینترنت اشیا صورت میگیرد. این نوع کشاورزی در سطوح مختلفی با توجه به امکانات و هزینهها قابل اجراست و حتی میتواند از پایش آسمانی توسط پهپاد جهت یافتن آفات نیز بهره مند گردد. سنجش میزان مواد مورد نیاز جهت رشد گیاه از جمله کیفیت خاک و مواد معدنی، میزان نور دریافتی، میزان آب همچنین میزان، نوع و زمان کود دهی به گیاه، کنترل وضعیت آفات و تشخصی نوع و حتی منطقه تحت تاثیر جهت اقدام به موقع و کنترل تمامی این موارد و پایش آنها از طریق اینترنت یا به صورت اتوماتیک از جمله مواردی هستند که در کشاورزی هوشمند میتوان از آنها بهره مند شد.

اندازه گیر هوشمند:
با دیدگاه ابتدایی عضوی در یک سازه الکتریکی، اندازه گیر هوشمند به دستگاهی گفته میشود که میتواند اطلاعات مصرف یک نوع انرژی خاص را ذخیره کند و قابلیت پایش از راه دور را داشته باشد، هرچند که در دیدگاه اینترنت اشیا و در بستری که امروزه میشناسیم، اندازه گیر هوشمند سیستمی چندمنظوره است که به صورت مستقل میتواند چندین وظیفه را در کنار اندازه گیری انجام دهد. این راهکارها شامل بازه وسیعتر پایش از راه دور و قابلیتهای اخطار در کنار ابزار تحلیل قوی دادهها به شرکتها و کاربران این اجازه را میدهد تا مصرف انرژی، آب، گاز یا سوخت به بهینهترین حالت ممکن برسد.

دفتر کار هوشمند:
در خصوص دفتر کار هوشمند، حسگرها، اطلاعات لحظهای الگوی مصرف دفتر، رفت و آمد، دما، وضعیت نور و .... پایش و ذخیره کرده و در اختیار مدیریت قرار میدهند تا در تصمیم گیری هرچه بهتر منابع، مدیریت انرژی و دریافت الگوی مصرفی و کاری دفتر به او کمک کنند.

حمل و نقل هوشمند:
امروزه بخش بزرگی از یک شهر هوشمند را سیستم حمل و نقل هوشمند تشکیل میدهد. مشکلاتی همچون ازدحام ترافیک، امنیت جادهها، تشخیص تصادف، سیستم خودکار دریافت کرایه و محدودیت پارک ماشین همه و همه میتوانند توسط اینترنت اشیا حل شوند.

سیستم ردیابی هوشمند:
با استفاده از فناوری اینترنت اشیا، سیستم ردیابی هوشمند در راستای پایش و کنترل وضعیت ناوگانهای حمل و نقل عمومی، تاکسیها، خودروهای سنگین، سیستمهای حمل و نقل پست اعم از وضعیت حضور یا غیاب، چکاپ دورهای خودرو، یافتن بهترین مسیر با توجه به ساعات عبور و مرور، جلوگیری از هرگونه تصادفات، بهینه سازی مصرف سوخت، کاهش آلودگی هوا، مدیریت هر دو نوع سوخت برای خودروهای دوگانه اعم از سوخت فسیلی و الکتریکی، سیستم پرداخت کرایه، سیستم امنیت جادهها، ذخیره اطلاعات هر خودرو و راننده در سامانه ابری و ... عمل میکند.

تعمیرات و نگهداری پیشبین هوشمند:
با توجه به عمر مفید هر وسیله یا قطعه بخصوص در بخشهایی که بار کاری بر روی آن وسیله زیاد است و همچنین در موارد حساس که در صورت صدمه دیدن آن وسیله، خسارات مالی و بعضا جانی به بار میآید، بستری بر پایه اینترنت اشیا توسعه یافته که نیاز به چکاپ دورهای توسط فرد یا افراد را به کمترین میزان میرساند. از این رو با تعریف عمر مفید، آخرین زمان سرویس، میزان کارکرد، نحوه کارکرد، اولویت عملکرد در سیستم (میتواند کارخانه، انبار و ... باشد)، زمان تعویض قطعه، نوع و کیفیت قطعه و مواردی از این قبیل، سیستم علاوه بر پایش عملکرد دستگاه مورد نظر و ذخیره اطلاعات و نمایش به کاربر، میتواند توسط هوش مصنوعی تصمیم بگیرد که زمان حدودی بررسی و یا تعویض قطعه یا قطعات چه زمانی باشد و بدینگونه، هم در زمان و هزینه صرفه جویی شده و هم از بروز خسارات جلوگیری میگردد.

مانیتورینگ و کنترل هوشمند سیلو:
با توجه به این که سیلوهای غلات نقش بسیار مهمی در تامین ذخیره غذایی انسان ایفا میکنند از این رو نگهداری از آنها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. سیستم مانیتورینگ و کنترل سیلو بر بستر اینترنت اشیا بر اساس حجم، ارتفاع، محل قرار گرفتن سیلو و همچنین بر اساس نوع غله نگهداری شده، عواملی مانند دمای داخلی سیلو، رطوبت، سیستم برودتی، سیستم میکسر، حجم غله، فشار هوای داخل سیلو، بررسی زمان برداشت و قرار دادن غلات به همراه حجم ورودی و خروجی غله، بهداشت سیلو و ... را پایش و کنترل میکند. این سیستم همچنین میتواند موارد ذکر شده را به صورت خودکار کنترل نماید و یا این اختیار را به کاربرد بدهد که بدون نیاز به حضور در محل، موارد گفته شده را کنترل و یا پایش نماید. از طرفی هوش مصنوعی میتواند با یادگیری الگوریتم ذخیره و نگهداری غله بهترین پیشنهاد را به کاربر بدهد یا خود کنترل عملیات را بر عهده بگیرد.

مدیریت هوشمند انرژی:
انرژی یک منبع بسیار حیاتی است که بر جریان کار تاثیر مستقیم می گذارد. همچنین ضروری ترین عضویست که بر اساس آن استراتژی، باعث رشد و توسعه ی آن کسب و کار می شود. شرکت های سراسر جهان خود را جهت افزایش بهروری با سیستم هوشمند مدیریت انرژی هماهنگ می کنند. در دوره ای که بهره وری و بهینه بودن حرف اول را میزنند، به هیچ عنوان نمی توان نقش اینترنت اشیا در مدیریت هوشمند انرژی را ندید گرفت.

مانیتورینگ هوشمند شرایط محیطی:
این سیستم با استفاده از اینترنت اشیا به جمع آوری و پردازش اطلاعات محیطی یک منطقه میپردازد. این اطلاعات میتوانند شامل دما، رطوبت، کیفیت هوا، میزان نور، نوع و میزان گازهای موجود در هوا، میزان شدت اشعه ماورا بنفش و ... باشند. این اطلاعات جهت درک بهتر محیط پیرامون، تحلیل شده و به کاربر جهت شناختن بهتر عواملی که میتوانند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم اثرات بهبود بخش یا مخرب بر کسب و کار بگذارند کمک کنند. با استفاده از این اطلاعات، کاربر (مدیر یک مجموعه یا کسب و کار) میتواند تصمیمات به موقع و درستی را در جهت بهبود عملکرد مجموعه گرفته و تغییرات مورد نیاز را اعمال کند.

مراقبتهای سلامت هوشمند:
با پیشرفت هرچه بیشتر تکنولوژی و مکانیزه شدن زندگی، گاهی به دلیل سبک زندگی و کم شدن تحرک، صدماتی بعضا جبران ناپذیر به بدن انسان وارد میشود. از این رو مراقبت و پایش لحظهای بدن، امری ضروری به نظر میرسد. مراقبتهای سلامتی هوشمند بر پایه اینترنت اشیا میتواند با استفاده از سیستمهایی بسیار کوچک و هوشمند بدون نیاز به ابزار پزشکی بزرگ و پیچیده و همچنین گران قیمت، فعالیتهای لحظهای بدن را رصد کرده و گزارشات مربوطه را ثبت کند و علاوه بر اخطار به کاربر، در صورت درخواست کاربر، به نزدیکترین مراکز پزشکی اطلاع داده و انسان را بعضا از خطر مرگ نجات دهد.